Je bent ook verplicht om het energielabel te laten zien als je je huis gaat verkopen of verhuren. Eventuele kopers of huurders weten dan onder meer of zij te maken gaan krijgen met hoge of lage energielasten. Is het nou slim om maatregelen te nemen om het energielabel van je huis te verbeteren? En zo ja, hoe doe je dat dan?

Misschien is het goed eerst even toe te lichten waarom we hierboven ‘voorlopig’ schrijven. Dat is omdat die eerste energielabels uit 2015 enkel zijn gebaseerd op bouwjaren. Is jouw huis in de loop der tijd al beter geïsoleerd of bijvoorbeeld voorzien van een HR ketel, dan heb je waarschijnlijk al een beter energielabel. Je kunt je label gemakkelijk online laten corrigeren. Op energielabel.nl lees je hoe dat werkt.

Waarom je energielabel verbeteren?
Je energielabel laten corrigeren naar het werkelijke energielabel, is slim om te doen. Daarmee verhoog je namelijk de waarde van je huis. Het energielabel nog verder verbeteren door energiebesparende maatregelen te nemen, werkt ook flink in je voordeel, want daarmee verlaag je je energierekening en krijg je hoogstwaarschijnlijk ook een veel comfortabeler huis. De overheid adviseert dit ook. Het ligt er natuurlijk een beetje aan welk energielabel je huis al heeft, maar voor de meeste huizen geldt dat een labelsprong van minimaal twee stappen goed is om na te streven.

Hoe kun je je energielabel verbeteren?
Elk definitief energielabel geeft al aan welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn. Het meest voorkomende voorbeeld is dat van een huis dat nu energielabel F of G heeft en dat, door te na-isoleren en zonnepanelen op het dak te leggen, twee stappen verbetert naar energielabel D of C.

De overheid geeft daar echter ook bij aan dat het verstandig is om een maatwerkadvies te laten opstellen. Je krijgt dan precies in beeld welke maatregelen voor jouw huis de meeste energiebesparing opleveren, welke kosten daarbij komen kijken, hoe lang het duurt voordat je die investering terugverdient en hoe je wooncomfort daarmee verbetert. Niet iedereen mag zo’n maatwerkadvies geven. Op www.maatwerkadviesvoorwoningen.nl vind je een overzicht van de gecertificeerde adviseurs die dat mogen doen.

Wij beschikken uiteraard ook over gecertificeerde adviseurs die jou kunnen helpen aan een maatwerkadvies voor energiebesparing. Neem gerust contact met ons op, we denken graag met je mee en voorzien je van gedegen, op de lange termijn gericht advies.