De opkomst van de toepassing van zonnepanelen op daken in Nederland is goed zichtbaar. Vaak zelfs te zichtbaar: zonnepanelen bovenop dakpannen, als een kruiswoordpuzzel verdeeld over het dak, om alle dakramen en dakdoorvoeren heen. Dit is de voor de hand liggende ontwikkeling van een technisch product: eerst moet het functioneren, daarna stellen we ons de vraag: “Kan dit niet mooier?”. Het is tijd om antwoord te vinden op deze vraag, willen we niet nog 20 jaar tegen de hedendaagse PV-Mondriaans, zorgvuldig (of niet) samengesteld door de installateur, hoeven aankijken.

In de techniek, bouw en energiesectoren werken vooral technici en rekenmeesters, die kwalitatief en functioneel uitstekende producten ontwikkelen en leveren. Maar dezelfde sectoren lopen niet over van esthetisch bewuste professionals. De hedendaagse bouw vraagt om industrieel ontwerpers met bouwkundig inzicht, en architecten die kennis hebben van de nieuwe productiemethoden en -technieken. Energetics brengt daarom architecten, producenten, ontwerpers en uitvoeringspartners bij elkaar om een goed, werkend en bovenal mooi product te kunnen bieden.

foto-1-zonnepanelen.jpg

We horen alom dat we haast moeten maken met de energietransitie in de gebouwde omgeving. Daarbij kunnen we makkelijk de aandacht voor het behouden van een aangename woonomgeving verliezen. De zonnepanelen die we vandaag plaatsen, beïnvloeden de komende jaren het uitzicht van duizenden mensen, in positieve of in negatieve zin. Dezelfde zonnepanelen zorgen ervoor dat de energierekening van de bewoners flink omlaag gaat. En niet te vergeten, dezelfde zonnepanelen zorgen ervoor dat er mondiaal minder CO2-uitstoot is, omdat de benodigde energie niet geproduceerd hoeft te worden door een rokende kolencentrale.