Daarmee kun je toch direct profiteren van een lagere energierekening. Een energiebespaarlening heeft een aantal voordelen. Er zijn geen afsluitkosten aan verbonden en er mag boetevrij vervroegd worden afgelost.

Energiebespaarlening
Een energiebespaarlening is dus anders dan een lening die je afsluit voor bijvoorbeeld het kopen van een auto. Uiteraard kost lenen geld, maar tegenover de kosten van deze lening staan lagere energielasten. Het is natuurlijk verschillend per ingreep die er gedaan wordt, maar het kan zijn dat de besparing op energiekosten genoeg is om de maandelijkse aflossing van je lening te dekken. Op het moment dat de lening in zijn geheel is afgelost, blijf je profiteren van de besparing.

Energiebespaarfonds 
Er is een fonds opgericht door de Rijksoverheid en banken die huiseigenaren en VvE’s gunstige leningen biedt voor energiebesparende maatregelen. Dit is het Nationaal Energiebespaarfonds. Hier kan een bedrag geleend worden tussen de 2.500 en 25.000 euro. Wanneer je een renovatie voor Nul op De Meter uit gaat voeren, kan dit oplopen tot 50.000 euro. De van te voren vastgestelde rente verandert niet tijdens de looptijd van de lening. Per maand betaal je een vast bedrag voor rente en aflossing, dat is vaak fiscaal aftrekbaar. Zo heb je op het einde van de looptijd de volledige lening terugbetaald.

Wil je weten hoeveel jij kunt lenen? Dan kun je de leencheck doen op de website van het Nationaal Energiebespaarfonds.