Dakisolatie is als sparen met 7% rente
Allereerst draag je bij aan het behalen van de klimaatdoelen en verminder je je CO2-footprint. Daarmee help je mee om de wereld een mooie plek te houden voor komende generaties. Investeren in verduurzaming betekent ook dat je direct na het investeren kunt besparen. Milieu Centraal heeft zelfs berekend dat investeren in dakisolatie net zo gunstig is als sparen met een rente van 7%. Met de huidige spaarrentes van onder de 2% is de keuze dan snel gemaakt.

Bovendien: met de verduurzaming van je huis verbeter je je eigen wooncomfort door minder tocht, minder directe verwarming en meer stabiele temperatuurbeheersing. Daarnaast verleng je met het verduurzamen de levensduur van je huis en verbeter je de verkoopwaarde.

Wat heeft nú het meeste effect?
Om je investering terug te verdienen met besparingen op je energierekening en een hogere verkoopwaarde van je huis, is het wel van belang om vooraf goed na te denken over die investering. Als je dak bijvoorbeeld binnen nu en een paar jaar vervangen moet worden, kun je er beter nu geen zonnepanelen op aanbrengen. De vraag die je jezelf moet stellen is: welke investering is nú slim en heeft voor mijn huis en huishouding het meeste effect?

Maak een plan
Je hoeft je huis ook niet in één klap maximaal te verduurzamen. In de campagne ‘Energie besparen doe je nu’ adviseert de Rijksoverheid om vooral eerst te gaan isoleren, en vervolgens te kijken naar zonnepanelen en een warmtepomp.

Als je de investering opknipt en een investeringsplan maakt, overzie je de investeringen ook beter en kun je inspelen op subsidies en collectieve initiatieven in de buurt. Als er in jouw wijk een warmtenet wordt aangelegd, kun je beter investeren in isolatieverbetering en zonnepanelen dan in een nieuwe cv-ketel of een warmtepomp.

Besparen én fijner wonen
Kortom: laat je goed informeren, maak vervolgens een plan en investeer en begin snel met besparen en genieten. Uit cijfers van de Rijksoverheid blijkt dat je met het isoleren van je dak al gauw 500 euro per jaar bespaart. Met het aanbrengen van zonnepanelen kun je eenzelfde besparing bereiken. Zo verdien je de investering al binnen acht jaar terug, terwijl je in een comfortabeler en beter huis woont.